Kako ostati motivisan?

Motivacija je osnov ostvarivanja bilo kog zadatka, i kada sve glatko ide, lako je uhvatiti se u koštac sa svakodnevnim problemima na poslu i pronaći nove načine uživanja u radu. Ali motivacija može biti potkopana nizom situacija i negativnih uticaja uključujući konflikt, nedostatak odgovornosti, pohvale ili čak kao rezultat krize u karijeri.

Ako se u ovome na bilo koji način prepoznajete, vreme je da promislite o sopstvenoj motivaciji, posebno ako imate u planu da napredujete, jer poslodavci uglavnom žele visoko motivisane pojedince koji će brzo na radnom mestu ostaviti svoj znak. Čak iako ste pažljivi, članovi tima će brzo uočiti svaki pad u naboju snage i sve manje će želeti da sa vama da sarađuju. Zbog toga je važno da svoju motivaciju podstaknete još danas!

Šta prvo?
Znati tačno koji su vaši ciljevi i verovati u njihovu vrednost je glavni korak u uspostavljanju samo-motivacije. Kada ste jasno definisali ciljeve, napišite ih, postavite realne rokove za njihovo ostvarenje i obevežite se da ih ispunite. Ako je u pitanju dugoročniji plan, podelite ga na kratke i srednjeročne ciljeve koji se mogu meriti nedeljama ili mesecima.

motivacija

Koji god vremenski okvir da je u pitanju, uvek imajte na umu beneficije koje će vam ostvarenje ciljeva doneti. Problem sa projektima koji dugo traju je što je krajnji rezultat veoma daleko, zbog čega je neophodno postaviti međuciljeve kako bi zadovoljstvo našli u samom procesu.

Imajte poverenja u svoje sposobnosti
Visoko motivisani pojedinci zauzimaju kontinuirano pozitivan stav i neće ih obeshrabriti neuspeh na intervjuu ili ne-izbor za obavljanje zadatka iz prostog razloga što te činjenice neće shvatiti lično. Imajte poverenja u sebe i svoje sposobnosti, objektivno procenite svoje prednosti i slabosti i preuzmite odgovornost za lično usavršavanje. Kako bi se ostali u pozitivnom raspoloženju, setite se prethodin dostignuća u kojima ste dobili potvrdu svoje uspežnosti. Ne zaboravite da je u slučaju negativnog iskustva daleko vrednije usmeriti svoju pažnju na ono što nameravate da ostvarite u budućnosti, nego kopati po prošlosti.

Potražite pomoć ako vam je potrebna
Ostati motivisan u svako doba i u svako vreme je težak zadatak čak i za većinu iskusnih menadžera ili timskih igrača. Pretrpanost poslom, loša komunikacija kao i odsustvo redovnog feedback-a od strane nadređenih, sigurni su uništivači motivacije. Ako osećate da imate previše posla, potražite pomoć, a ako se feedback  daje na kašičicu, ljubazno za njega zamolite.

Oberučke prihvatite spoljni priliv energije
Značajan aspekt očuvanja motivacije na poslu je postojanje zdravog odnosa posao-život i odvajanje dovoljno vremena za društveni život, rekreaciju i sportske aktivnosti.

Učinite svoj posao interesantnim
Činjenica da niste uspeli da dobijete izazovni zadatak za koji ste se prijavili, i da svoj tekući posao obavljate uključivši autopilota, ne znači da treba da očajavate i padate u depresiju.

Učinite svoj posao zanimljivijim uvođenjem promena za koje smatrate da će ga učiniti efektivnijim. Koristite svoje vreme za stvaranje novih ideja i zanimljivih rešenja, radije nego za puko izvršavanje naloga. Setite se da se sva motivacija na kraju svodi na samo-motivaciju. Čak i ako je parametre zadatka postavio neko drugi, naša svakodnevna dostignuća zavise od naše sposobnosti da pronađemo najbolji način da posao obavimo, da se suočimo sa preprekama i da efektvno sarađujemo sa kolegama. Ta sposobnost dolazi iznutra.

A za sam kraj želela bih sa vama da podelim nešto o čemu sam juče razgovarala sa svojom gošćom ovde u Moskvi i direktno je vezano za motivaciju i vrednosti. Radi se zapravo o jednom pitanju na koje smo davale odgovor, i ovom prilikom vas pozivam da i vi to učinite.

Dakle, da se sutra pred vama pojavi anđeo smrti i kaže vam da je došao po vas, šta bi ste mu naveli kao valjan razlog kojim ćete ga ubediti da vas ostavi u životu bar još neko vreme?

Štampa