Pet koraka u pravcu ponovnog sticanja poverenja zaposlenih

Zaposleni osećaju potrebu da znaju da su njihovi pretpostavljeni sposobni da vode poslovanje kompanije i da imaju realne dugoročne planove. Ako to nije slučaj i ako iz nekog razloga postoji nedostatak poverenja u rukovodstvo i smanjena motivacija, to će se najviše odraziti na radni učinak i posvećenost poslu. 

trust

Sledećih pet osnovnih koraka pomoći će vam da zadobijete poverenje zaposlenih:

  1. Objavite i proslavite dobre rezultate

Čak i kad se poslovanje odvija usporeno, uvek postoje male pobede koje treba proslaviti. Ukoliko zaposleni stalno slušaju isključivo loše vesti, vrlo brzo će izgubiti poverenje u rukovodstvo.

  1. Praktikujte iskrenost i otvorenost u rukovođenju

Ne postoje razlozi zbog kojih bi rukovodstvo trebalo da uskrati zaposlenima informacije o poslovnim planovima, prihodima i rashodima. Zaposleni imaju puno pravo da znaju kako njihova firma posluje i kakvi su planovi za budućnost. Iskrenošću i otvorenošću u odnosima sa zaposlenima pokazaćete da od njih ništa ne krijete.

  1. Priznajte greške

Niko nije savršen. Najveći broj zaposlenih umeće da ceni iskrenost viših rukovodilaca. Zaposleni bi i inače mnogo više cenili šefove kada bi oni umeli da priznaju da su pogrešili, prevideli činjenice ili prosto, uprskali stvar.

  1. Međuzavisnost zarada višeg rukovodstva i uspeha

Sramno je videti da direktori primaju pozamašne zarade, čak i kada im je firma u krizi. Kako zaposleni mogu da imaju poverenja u visoke rukovodioce koji ne preuzimaju ličnu finansijsku odgovornost za neuspehe u poslovanju?

  1. Fokusirajte se na budućnost

Preterana usredsređenost na kratkoročne ciljeve može dovesti do trenutnih rezultata i može, isto tako, dugoročno dovesti do težih posledica. Mogobrojne studije pokazuju da ishritrene reakcije na trenutna ekonomska kolebanja kakve su, recimo, otkazi, smanjenja ili ukidanja finansiranja istraživačkih i razvojnih projekata, i objedinjavanje sa drugim kompanijama – tek u retkim slučajevima vode ka dugotrajnijem uspehu. Direktori bi trebalo da objasne svojim zaposlenima da iako se njihova orgazacija trenutno suočava sa nevoljama, postoji dugoročna strategija uz pomoć koje će kompanija prebroditi krizu.

Rukovodstvo mora da stavi do znanja zaposlenima, putem svojih reči i, još više dela, da je posvećeno dugoročnom očuvanju organizacije.      

Štampa